Το ακίνητο που θα στεγάσει το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά βρίσκεται στις οδούς Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά και έχει έκταση 12.350 τ.μ.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που προηγείται της κατασκευής και συγκεντρώνει όλα τα βασικά στοιχεία του έργου, ο σχηματισμός του συγκροτήματος δημιουργεί έναν εσωτερικό ακάλπτο χώρο που ενοποιεί τις επί μέρους χρήσεις.

Για την εκτόνωση του εσωτερικού ακάλυπτου χώρου, δημιουργούνται διαμπερείς στοές σε μερικά τμήματα του κτιρίου, που διέπουν τις οπτικές φυγές προς τις περιμετρικές οδούς. Οι τρείς πτέρυγες του κτιρίου έχουν κλιμακωτό ύψος και αριθμό επιπέδων, πλαισιώνοντας αρμονικά τον χαμηλό όγκο του διατηρητέου κτιρίου.

Το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο θα ανακαινισθεί στην κατάσταση και τη μορφή που είχε και εκεί προβλέπεται να δημιουργηθούν γραφεία δικηγόρων για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Παράλληλα, θα αναπλαστεί ο σημερινός υποβαθμισμένος περιβάλλοντας χώρος του διατηρητέου μνημείου, προκειμένου αυτό να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί.

Το παλιό τείχος του εργοστασίου θα διατηρηθεί και αποκατασταθεί σε όλο το μήκος των 84,80 μέτρων από την οικοδομική γραμμή. Αυτό έχει επιτευχθεί για να διατηρηθεί η όψη του παλιού εργοστασίου και να αποτελέσει ένα ιστορικό στοιχείο της περιοχής. Το διατηρητέο μνημείο, σε συνδυασμό με το τείχος, αποτελούν ένα σημείο αναφοράς και ένα δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή ανάπτυξης περιλαμβάνει ένα τριώροφο κτίριο πίσω από το διατηρητέο, παράλληλα με την οδό Χαϊδαρίου, έναν πενταώροφο όγκο παράλληλα με το εσωτερικό όριο του οικοπέδου και έναν εξαώροφο όγκο κατά μήκος της οδού Φωκίωνος. Βάσει του κτιριολογικού προγράμματος, ο χώρος χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες, αιθουσών ακροατηρίων, δικαστών και αναμονής μαρτύρων και γραφειακούς χώρους. Οι δύο ενότητες είναι διακριτές στο κτίριο για να εξυπηρετούνται καλύτερα λειτουργικά και να διατηρούν την αυτονομία τους σε περίπτωση ανάγκης.

Για τον λόγο αυτό, όλες οι αίθουσες ακροατηρίων τοποθετήθηκαν στο ισόγειο και στον 1ο όροφο του κτιρίου, με άμεση πρόσβαση για το κοινό από τον εσωτερικό αύλειο χώρο και ξεχωριστή είσοδο για τους δικαστές πίσω από τις αίθουσες. Οι υπόλοιποι γραφειακοί χώροι βρίσκονται στους ανώτερους ορόφους, προκειμένου να διατηρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κινήσεις.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος έχουν γίνει με σκοπό να διασφαλιστεί η δημιουργία και η λειτουργία του με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, η οποία να είναι τουλάχιστον ενεργειακής κλάσης Α+. Συγκεκριμένα, έχει σχεδιαστεί με στόχο να έχει ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (NZEB). Επιπλέον, ακολουθώντας τη μεθοδολογία πιστοποίησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) του US Green Building Council, ο σχεδιασμός του έργου στοχεύει στην πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Gold, προκειμένου να ανταποκριθεί σε περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους βιωσιμότητας. Η συνολική προβλεπόμενη δόμηση για το νέο κτίριο και το διατηρητέο κτίριο ανέρχεται σε 24.642 τ.μ. Οι επιφάνειες όπως τα υπόγεια, τα κλιμακοστάσια, οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι εξώστες, που δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ανέρχονται σε 13.202 τ.μ. Η συνολική κατασκευασμένη επιφάνεια του Δικαστικού Μεγάρου, συμπεριλαμβανομένου και του διατηρητέου κτιρίου, ανέρχεται σε 37.845 τ.μ. Κατά μήκος της βόρειας πλευράς των εγκαταστάσεων, προβλέπεται μια ζώνη εξυπηρέτησης για τη μεταφορά και το πάρκινγκ των υπηρεσιακών οχημάτων, με επιπλέον 15 θέσεις στάθμευσης.

Από opireas.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *