Από τον Στέφανο Μίλεση
Το διαβάσαμε στη mixanitouxronou.gr και το βρήκαμε πολυ ενδιαφέρον. Συγγραφέας ο γνωστός ιστορικός Στέφανος Μίλεσης, συνεργάτης της ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Ένα από τα πλέον ιστορικά σημεία αναφοράς στον Πειραιά, είναι και η Έπαυλη Μαυρομιχάλη, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας στην Καστέλα.
Μαζί με την διπλανή Έπαυλη Οριγώνη, μετέπειτα οικία του γνωστού πρωτοπόρου της αεροπορίας Μουτούση, αλλά και όλα τα υπόλοιπα αρχοντικά του δρόμου, αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας της πόλης.
Τα συνοδεύει μεγάλη ιστορία, αλλά και πολλοί θρύλοι. Αναμεσά τους η φήμη της γρουσουζιάς, του θανάτου και των φαντασμάτων.
Στην οδό Καραγεώργη Σερβίας
Στο συγκεκριμένο δρόμο διέμειναν βασιλείς και πρίγκιπες. ‘Eνας από αυτούς ήταν και ο διάδοχος του Σερβικού θρόνου Πέτρος, από τον οποίο ο δρόμος έλαβε την ονομασία του. Ο Πέτρος Α΄ Σερβίας επισκεπτόταν και διέμενε τακτικά στην Καστέλλα, φιλοξενούμενος στην Έπαυλη του Οριγώνη.
Σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής όπως των πρωθυπουργών Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Εκεί βρισκόταν και το ατελιέ του καλλιτέχνη Γεωργίου Ροϊλού που πέθανε από Δάγκειο πυρετό σε ένα από τα πυργόσπιτα της οδού Παυσιλίπου.
Λέγοντας Έπαυλη Μαυρομιχάλη, δεν εννοούμε μόνο την οικία του πρώην πρωθυπουργού αλλά και ένα σημαντικό αριθμό οικημάτων εντός της ίδιας έκτασης.
Το γεγονός αυτό όπως και η προνομιακή παράλια θέση του «συνοικισμού» συνετέλεσαν ώστε στην πορεία του χρόνου να φιλοξενηθούν εκεί σχολές ναυτικού κυρίως προσανατολισμού.
Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ρώμα και ο θρύλος της γρουσουζιάς
Στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη άφησε την τελευταία του πνοή το 1914 ο Γαριβαλδινός Αλέξανδρος Ρώμας. Συγκεκριμένα ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης στις 7 Μαΐου του 1914, φιλοξένησε στην έπαυλή του τον ήρωα, για να αναρρώσει ύστερα από βαρύ πυρετό που παρουσίασε.
Ο Ρώμας υπήρξε πρόεδρος της Βουλής και είχε έντονη πατριωτική δράση, συμμετέχοντας με δικό του σώμα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Μετείχε στις μάχες της Σιάτιστας, Γρεβενών, Μπιζανίου και Δρίσκου, όπου και τραυματίστηκε. Ονομάστηκε τιμητικά Συνταγματάρχης επί του πεδίου της μάχης.
Στο πλευρό του όλες εκείνες τις δραματικές στιγμές στάθηκε, εκτελώντας χρέη νοσοκόμας η κόρη του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη η Ασπασία, σύζυγος του πολιτευτή Αττικής Ιωάννη Ράλλη. Ο πυρετός μια υποχωρούσε και μια θέριευε.
Όμως η συμμετοχή του Ρώμα σε πολέμους και στις πορείες, φαίνεται πως είχαν αδυνατίσει την καρδιά του κι έτσι άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουλίου του 1914 στην Έπαυλη της Καστέλας, συμπληρώνοντας δύο περίπου μήνες αγώνα για επιβίωση από την άφιξή του.
Από την Έπαυλη πραγματοποιήθηκε μετακομιδή του άψυχου σώματος, στο σπίτι που διέθετε ο Ρώμας όταν ζούσε στην Αθήνα, στην οδό Πατησίων 26, με τελικό προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ζάκυνθο.
Κυριακούλης Μαυρομιχάλης (αριστερά) και ο Αλέξανδρος Ρώμας (δεξιά)
Έκτοτε η Έπαυλη θεωρήθηκε «γρουσούζικη», καθώς κανείς δεν πίστεψε ότι μια αδιαθεσία που εξελίχθηκε σε πυρετό, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ζωής του. Όσο ο καιρός περνούσε, τόσο οι φήμες, που άγγιζαν τα όρια του αστικού μύθου διογκώνονταν, λαμβάνοντας υπερβολικές -τις περισσότερες φορές διαστάσεις.
δύο χρόνια μετά, το 1916, πέθανε και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, ο οποίος κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία Αντιστράτηγου. Στο σπίτι της οικογένειας έπεσε βαριά σκιά.
Δείτε από ψηλά πως είναι σήμερα η Έπαυλη Μαυρομιχάλη και διαβάστε παρακάτω γιατί κάποιοι την θεωρούν στοιχειωμένη και με φαντάσματα. Βίντεο drone του συνεργάτη της ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ n.p. production. Το βιντεο θα το βρείτε και στο τέλος της σελίδας μας
Περισσοτερα στην Πηγή: https://www.mixanitouxronou.gr/o-thrylos-tis-quot-stoicheiomenis-quot-epaylis-kai-oi-mythoi-gia-toys-thanatoys-ton-enoikon-i-syneisfora-sto-naytiko-peiraia-drone/?amp=1