Σημαντικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται στον Δήμο Πειραιά για την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων που ενηλικιώνονται. Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα ευάλωτων πολιτών και θεσμικής προστασίας, Ηρακλή Μοσκώφ, στο δημαρχείο Πειραιά. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συνεργασία για την εργασιακή ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων που μεταβαίνουν στην ενηλικίωση. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης και πρόεδρος του ΣΕΜΠ, Δημήτρης Καρύδης.
Δημιουργία Μουσείου Προσφυγιάς και Μετανάστευσης
Στο πλαίσιο των δράσεων συμπερίληψης, ανακοινώθηκε η δημιουργία μουσείου προσφυγιάς και μετανάστευσης στην πέτρινη αποθήκη, με ημερομηνία εγκαινίων στις 11 Ιουλίου 2024. Το μουσείο αυτό θα αποτελέσει έναν χώρο μνήμης και εκπαίδευσης για τις γενιές του μέλλοντος, αναδεικνύοντας τις ιστορίες και τις εμπειρίες των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συμβάλει στην κοινωνία του Πειραιά.
Κοινές Πολιτιστικές Δράσεις Συμπερίληψης
Η συνεργασία μεταξύ του δήμου και των αρμόδιων φορέων δεν περιορίζεται μόνο στην εργασιακή ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά επεκτείνεται και σε κοινές πολιτιστικές δράσεις συμπερίληψης. Αυτές οι δράσεις έχουν στόχο να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και να προάγουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας στην τοπική κοινωνία.
Οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο στους ασυνόδευτους ανήλικους που ενηλικιώνονται όσο και στην ευρύτερη κοινότητα του Πειραιά, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αλληλοσεβασμού και συνεργασίας.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ, ο οποίος μας κατέθεσε προτάσεις συνεργασίας από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Συζητήσαμε για θέματα στέγασης, ένταξης και εργασιακής απασχόλησης στον Πειραιά ασυνόδευτων ανηλίκων που μεταβαίνουν στην ενηλικίωση και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων και τη σύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία, καθώς και για τη δημιουργία του Μουσείου Προσφυγιάς και Μετανάστευσης στην Πέτρινη Αποθήκη που περιλαμβάνεται στο master plan της Ο.Λ.Π. Ο Δήμος Πειραιά τόσο μέσω του ΣΕΜΠ όσο και με την ανάληψη μίας σειράς πρωτοβουλιών κοινωνικού σκοπού στηρίζει έμπρακτα τους πρόσφυγες και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μοσκώφ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και τη διάθεση για συνεργασία».
Ο κ. Μοσκώφ σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι νέες διευρυμένες αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ευαλώτων βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για δυνητικές συνέργειες με τον Δήμο Πειραιά, τόσο αναφορικά με την ένταξη των ασυνόδευτων μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όσο και μέσω παρεμβάσεων ασφαλούς στέγασης των πλέον ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών».